Aanpak: luisteren, duiden, doen

Elke aanpak begint met luisteren. Daarna volgen duiden en doen.

Hoe (be)luister je?

Luisteren wordt vaak gebruik als luisteren van mens tot mens. Persoonlijk contact. Niks mis mee! Maar, in je werk heb je vaak te maken met luisteren naar wat er leeft bij (groepen) inwoners. Dat is iets heel anders. Om goed te luisteren hebben we het beeld van de ijsberg nodig.

Spontane signalen geven we betekenis met behulp van analyse. Denk aan signalen die bekend zijn binnen de organisatie zoals bij klantcontact en beleidsafdelingen. Of aan signalen van mensen op social media. Dat is het deel boven de waterspiegel.

Wat we nog niet weten van (groepen) inwoners halen we naar boven met onderzoek en participatie. Dat is het deel onder de waterspiegel. Denk aan hoe mensen denken over een nieuwe maatregel of een transitie.

Bij aanbod vind je meer over deze drieslag: ‘analyse’, ‘onderzoek’ en ‘participatie’.

Hoe duid je?

Duiden betekent: iets plaatsen in een bepaalde context. Klacht over een onduidelijke bewonersbrief bijvoorbeeld, plaats je in het kader van onze ambitie ‘direct duidelijk’. Als je het zo duidt krijg je veel meer respons als je dit signaal agendeert. Alles wat we analyseren zetten in context van onze ambities en acties (maatregelen, regelingen, communicatie. Op basis daarvan geven we advies:

Hoe doe je?

Door de uitkomsten van analyse, onderzoek of participatie tegen de eigen ambities aan te houden kom je tot advies over ‘wat te doen’. Of ‘wat niet te doen’. Een paar voorbeelden:

  • Je ziet dat de ambitie buiten steun krijgt: vooral aan vasthouden

  • Je ziet dat de ambitie in de ogen van de buitenwereld niet de goede is: deze moet worden aangepast

  • Je ziet dat de acties, dat wil zeggen de maatregelen of de communicatie, volgens de buitenwereld passend zijn: vooral doorgaan op deze weg

  • Je ziet dat de acties zijn in de ogen van de buitenwereld niet passend zijn: aanpassing is nodig.

Kunnen we je helpen? Voor ons aanbod klik op: