Praktijkvoorbeelden
Tamtam: TamTam biedt zicht op wat speelt in de gemeente Woerden
Pro Public gaf aan de gemeente Woerden een training Tamtams maken. Lees hier het interview met communicatieadviseurs Janneke Doornebal en Laura Neuteboom van de gemeente Woerden over het maken van een informatieve, goed geduide Tamtam en de meerwaarde ervan.
Energiebesparing: Energie besparen in Roermond
Eind 2022 betrokken we inwoners van Roermond bij energie besparen in huis. Samen met vakcollega’s en communicatiecollega’s van de gemeente maakten we de vragenlijst. Dat is de sleutel tot het succes.
Kiezersperspectief: Ritme van de kiezer = focus voor de formatie
Wat vinden mensen belangrijk bij het kiezen van een partij? Om daar inzicht in te krijgen voerden wij in oktober 2023 een opkomstonderzoek uit onder meer dan 1.000 mensen in heel Nederland.
Lees hier meer over de resultaten van ons opkomstonderzoek, samengevat in infographic.
Energietransitie: beleving van verduurzaming onder inwoners
De gemeente Helmond wilde meer feeling krijgen met wat er leeft binnen Helmond met betrekking tot verduurzaming, de energietransitie en het warmtenet. Een peiling onder inwoners van Helmond leidde tot opvallende uitkomsten.
Lees hier een interview met de gemeente Helmond over de uitkomsten van de inwonerspeiling!
(Inter)nationale themadagen: de week van de eenzaamheid
In het kader van de Week tegen Eenzaamheid vroegen we aan meer dan 500 mensen in het land of ze iemand kennen die eenzaam is en of ze ideeën hebben om eenzaamheid tegen te gaan.
Bekijk hier de presentatie van de resultaten en de bijbehorende infographic!
Verkiezingen: de populariteit van kandidaten onder kiezers
Pro Public heeft een peiling uitgezet over het lijsttrekkers-kandidaatschap van het CDA voor de Tweede Kamerverkiezingen van 2021.
Welke plussen kenmerkt elke kandidaat? En hoe scoort elke kandidaat bij zowel CDA-leden, CDA-stemmers als niet CDA-stemmers?
Bekijk hier de presentatie van de uitkomsten, of bekijk een infographic per kandidaat.
Corona-virus: draagvlak voor de maatregelen rondom het Corona-virus
Pro Public heeft een flitspeiling over de maatregelen rondom het Corona-virus uitgezet onder de Nederlandse bevolking. Benieuwd naar de uitkomsten?
Afvalscheiding: draagvlak voor nieuw beleid & een nieuwe maatregel.
De gemeente Beverwijk en de gemeente Overbetuwe wilden een nieuwe manier van afval inzamelen introduceren. Om het draagvlak onder de bewoners van hun gemeente te testen lieten zij een flitspeiling uitvoeren.
Bekijk hier de flitspeiling vragen van de gemeente Beverwijk.
Bekijk hier de flitspeiling vragen van de gemeente Overbetuwe.
Vuurwerk: beleving & draagvlak voor nieuw vuurwerkbeleid.
Een flitspeiling is ideaal om te weten te komen of al je genomen maatregelen rondom vuurwerk echt werken. Verschillende gemeentes hebben middels een peiling inzicht gekregen in de effectiviteit van hun vuurwerkbeleid.
Bekijk de resultaten voor de gemeente Rijswijk of de gemeente Velsen.
Of doorloop zelf de peilingsvragen van de gemeente Utrecht.
Aardgasvrij: het potentieel en triggers voor gedragsverandering.
Aardgasvrij in Zoetermeer, kan dat? Dat vroegen wij ons af. Middels een flitspeiling onderzocht we hoe de inwoners van Zoetermeer aankeken tegenover het aardgasvrij maken van hun huis of appartement.
Klik hier voor een voorbeeld van de nulmeting aardgasvrij, gemeente Zoetermeer
Sport: het beste burgeridee of
-initiatief.
De inwoners van de Gemeente Velsen konden hun ideeën aandragen om sporten in de openbare ruimte te stimuleren. De gemeente heeft middels een flitspeiling haar inwoners gevraagd te stemmen op de ingediende plannen.
Bekijk hier het voorbeeld van de flitspeiling voor de gemeente Velsen.
Verkeer en parkeren: Bekendheid en waardering van voorzieningen.
Om een nieuw Lokaal Verkeers- en Vervoersplan op te stellen, heeft de gemeente Velsen een flitspeiling onder haar inwoners uitgezet. De flitspeiling nodigde de inwoners uit na te denken en hun mening te delen over onder andere verkeersveiligheid, openbaar vervoer, het parkeerbeleid, leefbaarheid en duurzaamheid.
Bekijk hier het voorbeeld verkeer en parkeren van de gemeente Velsen
Jongerenparticipatie: Wat leeft onder een doelgroep.
Op welke manier kan de gemeente het beste met jongeren praten over bijvoorbeeld geldzaken, hangplekken of de veiligheid binnen de gemeente? Dat onderzocht de gemeente Heemskerk middels een flitspeiling uitgezet onder jongeren tussen de 13 en 21 jaar oud.
Bekijk hier het voorbeeld van de flitspeiling voor de gemeente Heemskerk
Nieuwe burgemeester: Over de gewenste eigenschappen.
De gemeente Sittard heeft een profielschets voor de nieuwe burgemeester gemaakt aan de hand van een online flitspeiling. De profielschets beschrijft de vaardigheden en kwaliteiten waaraan de nieuwe burgemeester volgens de inwoners van de gemeente moet voldoen.
Campagnes: Het bereik en het effect van een campagne.
Zeeland nóg veiliger maken, dat is het doel van de Veiligheidsregio Zeeland. Daarom heeft zij de Zeeuwse Week van de Veiligheid in het leven geroepen. Om de effecitiviteit van die campagne te meten heeft de veiligheidsregio na afloop van de campagne een flitspeiling ingezet om in kaart brengen hoe veilig de inwoners van Zeeland zich voelen in hun provincie.
Klik voor het voorbeeld voor de campagne ‘Zeeland Veilig’ van de Veiligheidsregio Zeeland
Omgevingsvisie: Voorbereiding omgevingsvisie Kanaleneiland en Transwijk (Utrecht)
Om de inwoners Utrecht te betrekken bij het opstellen van de omgevingsvisie voor de stad Utrecht heeft de gemeente Utrecht gebruik gemaakt van meerdere flitspeilingen en vervolgpeilingen.
Klik hier voor de resultaten van de voorbereidende flitspeiling
Klik hier voor de resultaten van de flitspeiling over ontspanning, groen, trots en uitstraling
Klik hier voor de flitspeiling onder jongeren