Corona: regels zijn duidelijk, maar handhaving in winkels broodnodig
/Meer dan ooit zijn Nederlanders doordrongen van de urgentie van Corona. Mensen houden zich beter aan de richtlijnen van het RIVM. Maar winkels vormen nog een groot probleem: afstand houden blijkt daar het moeilijkst. Daar is dus handhaving nodig, samen met het aanpakken van groepen jongeren. Aldus de tweede Coronapeiling onder meer dan 4.000 mensen in heel Nederland.
Mensen houden zich méér aan de richtlijnen RIVM dan vorige week
Het goede nieuws is dat mensen zich goed houden aan de richtlijnen van het RIVM. Dat is met name het geval bij afstand houden: 74 procent doet dat ‘altijd’ en 24 procent ‘vaak’. Handen wassen doet 65 procent ‘altijd’ en 32 procent ‘vaak’. De elleboog als opvang voor een hoest of nies gebeurt in 68 procent ‘altijd’ en 22 procent ‘vaak’. Voor een nieuwe maatregel, zoals in je eentje boodschappen gaan doen geeft 67 procent het altijd te doen en 17 procent vaak. Contactloos pinnen doet zo’n 50 procent altijd en 27 procent vaak.
Opvallend is óók dat mensen zich significant méér aan de richtlijnen houden dan in de week van 16 tot en met 22 maart, tijdens de eerste Coronapeiling:
Het urgentiebesef is dus significant toegenomen.
Ook de nieuwe regels zijn duidelijk
Ondanks de warrige persconferentie van 23 maart, zijn ook de nieuwe/aangescherpte regels duidelijk. Meer dan de helft (54 procent) vindt ze zelfs ‘heel duidelijk’ en nog eens 41 procent vindt ze ‘duidelijk’. Vragen zijn nog altijd wel, vooral in de sfeer van buiten spelen / naar buiten gaan. Maar het betreft een kleine 2 procent die daarmee kampt.
Actie in winkels en supermarkten broodnodig
Probleem ligt vooral bij winkels en supermarkten. Het aantal mensen dat het moeilijk vindt om daar voldoende afstand te nemen, is in de afgelopen week weliswaar gedaald van 65 naar 51 procent, maar het blijft voor mensen nog steeds dé bottleneck als ze naar buiten (moeten) gaan. Kennelijk werkt het vereiste deurbeleid nog steeds niet goed.
In provincies in de Randstad is het probleem het grootst, maar ook in provincies als Groningen Zeeland en Drenthe vinden mensen afstand houden in winkels en supermarkten moeilijk, zo blijkt: ongeveer 45 procent van de bevolking heeft daar last van.
Samen met het aanpakken van groepen jongeren, is zorgen voor voldoende afstand in winkels en supermarkten nu dus dè topprioriteit voor handhavers in elke gemeente. Deze mogen dat meer zichtbaar gaan handhaven – want daar ligt wel een verbeterpunt, aldus mensen die tevreden én ontevreden zijn over hoe politie en gemeente afgelopen week handhaafden.
Overheid op de goede weg, volgens publieke opinie, maar kan niet achterover leunen
Dat de overheid op zich op de goede weg is met de aanpak van Corona, treft blijkt ook uit het feit dat nog meer 36 procent van de bevolking voorstander is van verdere maatregelen. In de week van 16 tot en met 22 maart was dat nog 48, een daling met een kwart dus. Ongeveer 10 procent van de bevolking wil een lockdown – ongeveer net zoveel als twee weken geleden. Strenger handhaven van de huidige maatregelen komt op de tweede plaats, gevolgd door meer thuis/binnen blijven en meer testen op een gedeeld derde plaats. Werk aan de winkel, dus.
Overige uitkomsten van de tweede Coronapeiling:
82 procent maakt zich (veel) zorgen over het Coronavirus, tegen 4 procent (heel weinig).
Ondanks dat gegeven vindt 59 procent de huidige situatie (heel) goed te doen, 12 procent juist (heel) slecht.
73 procent vindt het besluit om dit jaar alleen schoolexamens te doen (heel) goed, tegen 8 procent zeer slecht.
54 procent heeft (zeer) veel vertrouwen in de aanpak van de Coronacrisis door de overheid, tegen 13 procent (heel) weinig. Het vertrouwen in de aanpak door de overheid is licht toegenomen in vergelijking met twee weken geleden.
Je kunt ook de volledige rapportage bekijken.