Resultatencommunicatie of inwoners betrekken bij wat nodig is?
/Er zijn drie dingen waar iedereen verstand van denkt te hebben: voetbal, de beurs en communicatie. Bij voetbal leidt dat tot 17 miljoen bondscoaches. Bij de beurs leidt dat regelmatig tot pijnlijke verliezen. En bij communicatie leidt dat tot de misvatting van communicatie als toverstafje.
Als dat zo zou zijn, zou iedereen zich aan de maximumsnelheid houden, zou racisme niet meer bestaan en zou afval honderd procent worden gescheiden.
Bij wethouders zien we nu de aanname dat resultatencommunicatie nodig is voor.... Ja voor wat eigenlijk? Meer bekendheid en waardering? Zodat ze herkozen worden in maart 2026?
Ik zie het als een aanname en mis onderbouwing. Kijk maar naar (het gebrek aan) reacties op uitingen van resultatencommunicatie. Zit daar één iemand bij die zegt 'wat goed dat u dit gedaan heeft, ik ga op u stemmen'? Direct of indirect? Los van partijgenoten?
Resultaten boeken is gewoon je werk doen als bestuurder. Mensen zien vanzelf of het goed of slecht gaat met de gemeente. Hoe veilig het is in de buurt, hoe mensen in kwetsbare situaties worden geholpen, hoe goed het openbaar vervoer is, et cetera. Resultatencommunicatie is niet alleen vaak vervat in jargon, het wordt nauwelijks gezien door gewone inwoners, laat staan dat het de (aangenomen) impact heeft.
Wat m.i. wel werkt is mensen betrekken bij wat nodig is. Waar moet de gemeente vooral aandacht aan geven? Welke maatschappelijke opgaven zijn het belangrijkst?
De behoeften van nu zijn niet wat ze drie jaar geleden waren toen de verkiezingsprogramma's gemaakt werden. Om de tweede helft van deze coalitieperiode richting te geven moet je als bestuur weten wat er nu aan noden en behoeften het meest worden gevoeld in je gemeente. Zeker nu er een ‘ravijnjaar’ aankomt.
Sommige bestuurders hebben daar geen zin in en in geven opdracht tot de ouderwetse resultatencommunicatie. Anderen zijn zelfs bang om inwoners te betrekken bij toekomstige opgaven of verwijzen simpelweg naar het oude coalitieakkoord. Alsof ze zelf niet hard hebben gewerkt aan een aantal maatschappelijke opgaven waardoor de gemeente veranderd is. Alsof er niks is gebeurd in de wereld de afgelopen jaren.
Ik zou als bestuurder willen weten of de opgaven van toen, nu nog steeds actueel zijn. Oók als ik achter het bestaande coalitieakkoord sta: moeten daar andere accenten in worden gelegd of doelen worden aangescherpt?
Er is maar één maar manier: vraag het aan inwoners. Met name aan het stille midden, dé cruciale steunpilaar voor elke bestuur.
Volgende week geef ik er een webinar over. Het laatste van dit seizoen. Voor informatie en aanmelden zie https://lnkd.in/emXNHd3P