Vijf inzichten voor afvalcommunicatie met impact
/Communicatie over afval scheiden is vaak eenrichtingsverkeer, zo bleek vanmiddag tijdens ons webinar over dit onderwerp. Luisteren is lastig in de praktijk en communicatie wordt nog steeds gezien als het duizend dingen-doekje. Zo maar een greep uit de ervaringen van de aanwezige communicatiecollega’s:
'De vakafdeling wil niet luisteren naar signalen van inwoners over afval’. (Dat is vreemd want samen werken met inwoners staat in elk coalitieakkoord. Wordt er niet gestuurd op deze waarde?).
'We moeten van de raad communiceren over afval scheiden, zegt de vakafdeling'. (Leuk, maar waarover? En heeft de raad onderbouwing gevraagd of gekregen dat communicatie hier helpt? Of is eerst iets anders nodig?)
'Verwacht wordt dat we inwoners opvoeden'. (Lijkt me niet de goede weg, maar als je onderbouwing hebt dat dat in jouw gemeente wel werkt, hoor ik dat graag).
Wat helpt wel? De vijf inzichten die het meest hielpen volgens de deelnemes waren/zijn:
👉 Wees transparant over de cijfers (niet alleen op het niveau van de gemeente maar ook dichter bij huis) maar ook over wat er echt met ingezameld afval gebeurt, etc
👉 Begin met luisteren voordat je (samen met vakcollega’s) iets gaat doen
👉 Achterhaal het ritme van de inwoner en zet het naast het ritme van de organisatie
👉 Analyseer signalen van inwoners in 4 categorieën: steun, kritiek, vragen en suggesties.
👉 Onderzoek hoe het stille midden afval scheiden ervaart en wat er beter en anders kan.
Extra tip: geef niet alleen mondeling advies maar zet het op papier. Vooraf: met alles wat je aan onderbouwde inzichten hebt. En achteraf met alle data van vakafdeling en Communicatie samen: als verantwoording en leermateriaal voor de volgende stappen.
PS. Maakt jouw team Communicatie al een managementrapportage? Neem op hoeveel tijd en energie je er in hebt gestoken en wat al die inspanningen hebben opgeleverd voor de opgave: naar 100 kilo restafval.