Na wonen komen natuurlijk nog andere behoeften. Deze kunnen variëren per gemeente. Misschien is in jullie gemeente net diftar (betalen per zak restafval) ingevoerd en is dat een belangrijk issue. Of staat een biomassacentrale in de gemeente ter discussie. Of denken mensen met de winter in aantocht vooral aan een betaalbare energierekening.
Waarom vraag je jullie inwoners niet eens waar de gemeente aan moet werken de komende tijd? Zo geef je als gemeente invulling aan de kernwaarde ‘samen maken we de gemeente’ uit het coalitieakkoord. De uitkomst geeft het college de nodige focus naar buiten, leert de ervaring. Ook communicatie gaat zich voor 80 procent richten op de twee a drie belangrijkste maatschappelijke opgaven. Werkbezoeken worden strategischer gepland: met oog op de noden van inwoners in plaats van op basis van ‘u vraagt, wij draaien’.
Voor alle duidelijkheid: de belangrijkste behoeften van inwoners hoef je niet altijd te volgen. Soms moet het bestuur ook aan een minder populaire opgave werken. Dat hoort bij bestuurder zijn. Maar als je dat weet, houd je er veel beter rekening mee in de communicatie over deze opgave: benoem in de kernboodschap dat andere dingen misschien meer top of mind zijn. En de focus in de communicatie ligt echt ergens anders, tenzij het een niet zonder het ander kan.
Het college zelf hoeft niet zichtbaar te zijn. Met uitzondering van de burgemeester is het ook niet zichtbaar, leert het Gemeenteonderzoek 2023. Zo’n 13 procent heeft na ruim een jaar iets gemerkt van de nieuwe wethouders, vooral in a) lokale berichtgeving en b) veranderingen in beleid.